Op minder dan drie kilometer van de historische stad Ieper werden recent vier vergunningen aangevraagd voor in het totaal acht industriële windturbines.
Alle betrokken partijen wensen we een spiegel voor te houden aan de hand van de volgende invalshoeken: UNESCO Werelderfgoed, Vastgoedwaarde Ieper, Leefomgeving en Welvaart.
Voor sommige werelderfgoed-eigendommen kan zelfs één enkele windturbine een bedreiging vormen! Hoe impacteert de gordel van industriële windturbines de historische uitstraling van Ieper?
Hernieuwbare energieprojecten vereisen een voorzichtige planning en adequate uitvoering om negatieve effecten op de authenticiteit en integriteit van werelderfgoed-eigendommen en hun buitengewone universele waarde te voorkomen.
Europese studies tonen aan dat industriële windturbines met een tiphoogte van 200 meter de huizenprijzen aanzienlijk kunnen laten dalen.
De waardedaling van de huizen neemt toe naarmate de afstand tot de industriële windturbines kleiner wordt en dooft uit op een afstand van ongeveer 8 à 9 kilometer.
Ten aanzien van milieu en gezondheid geldt in België het voorzorgsbeginsel. Dit houdt in dat de overheid beschermende maatregelen kan nemen tegen mogelijk schadelijke milieueffecten van een situatie, ook als die effecten nog niet onomstotelijk zijn bewezen.
Industriële windturbines veroorzaken onder meer laagfrequent geluid, slagschaduw en – knipperende – lichten, … Dat kan tot gezondheidsproblemen leiden, die echter nog te weinig serieus worden genomen.
Deze invalshoek wensen we in de toekomst verder te onderzoeken.
Als het grootste deel van de gemeenschap baat heeft bij deze projecten en er dus welvaartswinst is, moeten deze projecten worden uitgevoerd.
Op dit ogenblik slagen we er niet in om de winst- en verliesrekening te realiseren. De winsten van de industriële windturbines zijn immers niet openbaar.
Deze invalshoek wensen we in de toekomst verder uit te werken.