Hoogtes: Menenpoort 31m, Lakenhal/Belfort 70m, Sint-Jacobskerk 75m, Sint-Maartenskathedraal 102m en de industriële windturbines 200m.
Opmerking: De infografieken (o.a. stadssilhouet, grondplannen, …) werden voorzichtigheidshalve opgesteld voor de meest voorkomende industriële windturbines (vijf met een tiphoogte van 200 meter en drie met een tiphoogte van 230 meter) in de vier vergunningsaanvragen.
In bovenstaande infotekening zie je dat de industriële windturbines dubbel zo hoog zijn als de Sint-Maartenskerk en bijna driemaal zo hoog als de Lakenhal/Belfort. De lengte van één wiek van deze industriële windturbines is gelijk aan de hoogte van de Lakenhal/Belfort.
De orde van grootte van de industriële windturbines wordt overduidelijk indien we de grondplannen van de industriële windturbines en de Lakenhal/Belfort naast elkaar projecteren.
Grondplan afmetingen: Industriële windturbines (breedte in bedrijf 150 meter, voet mast 9 meter, …) versus Lakenhal/Belfort (breedte gebouw/facade 133 meter, voet toren 12 meter, …)
De enorme bouwwerken van 200 meter hoog resulteren in slagschaduwen die reiken tot Ieper-centrum en de UNESCO-(buffer)zone.
Landschappelijke ‘inpassing’ van industriële windturbines met deze maten is niet meer mogelijk. De orde van grootte van industriële windturbines en die van andere maten in het landschap lopen dusdanig uiteen dat een waarnemer hiertussen geen duidelijke relaties meer ervaart.
De beschermde UNESCO-zones, Ieper-centrum en de Ieperboog worden niet enkel ervaren van binnen, maar ook vanuit het zicht dat men heeft vanuit de verte. De industriële windturbines zullen dan ook zichtbaar zijn vanuit verschillende beschermde UNESCO-zichtlocaties.
De harmonie van het landschap zal vanuit het gezichtspunt van de historische stad Ieper over een kijkhoek van ongeveer 120 graden worden verstoord.
Stippen locaties windturbines (rood: operationeel, rood-zwart: raad van vergunningsbetwistingen, zwart: aangevraagd) Rode vlakken: verstoorde kijkhoeken; Rode cirkels: afstanden 5 km en 10 km.
De harmonie van het landschap zal vanuit het gezichtspunt van Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth begraafplaats van WO I op het vasteland, over een kijkhoek van ongeveer 45 graden worden verstoord.
Stippen locaties windturbines (rood: operationeel, rood-zwart: raad van vergunningsbetwistingen, zwart: aangevraagd) Rode vlakken: verstoorde kijkhoeken; Rode cirkels: afstanden 5 km en 10 km.
De harmonie van het landschap zal vanuit het gezichtspunt van Necropole nationale française St. Charles de Potyze, over een kijkhoek van ongeveer 95 graden worden verstoord.
Stippen locaties windturbines (rood: operationeel, rood-zwart: raad van vergunningsbetwistingen, zwart: aangevraagd) Rode vlakken: verstoorde kijkhoeken; Rode cirkels: afstanden 5 km en 10 km.
Op 20 september 2023 heeft het Werelderfgoedcomité in Riyad, Saoedi-Arabië, 139 (*) begrafenis- en herdenkingsplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Deze herinneringsplaatsen, waarvan er 27 in Vlaanderen liggen, vormen getuigen van het Westelijk Front in Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië.
De weerhouden herinneringsplaatsen in de serie zijn zorgvuldig geselecteerd om hulde te brengen aan de slachtoffers van dit conflict, die vandaag uit 130 landen kwamen.
Krachtige symbolen van verzoening en gelijkheid, ze eren elke geallieerde of vijandelijke soldaat zonder onderscheid van geografische of sociale afkomst. De mondiale dimensie van deze nominatie en de universele boodschap van vrede zijn opvallend relevant in het licht van het internationale nieuws.
(*) Van de 139 sites zijn er 96 gelegen in Frankrijk, 27 in Vlaanderen en 16 in Wallonië.
België telt in totaal slechts 16 inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst, waaronder de Belforten én de begrafenis- en herdenkingsplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog.
Alleen de UNESCO kan erfgoed benoemen tot Werelderfgoed. Het is geen verkiezing, maar een lang proces. Mensen uit verschillende landen beslissen samen wat wordt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
Men is trots op het label ‘UNESCO Werelderfgoed’. Het plaatsen op de lijst ‘Werelderfgoed in gevaar’ of het schrappen van de Werelderfgoedlijst door de UNESCO zou nefast zijn voor de geloofwaardigheid van Vlaanderen, West-Vlaanderen, de Westhoek en Ieper.
De impact van de industriële windturbines op de buitengewone universele waarde van het UNESCO werelderfgoed werd niet afgetoetst aan de hand van de UNESCO aanbevelingen (en de bijhorende controlelijsten) windenergieprojecten in een werelderfgoedcontext.
Onderstaande overzichtskaart illustreert het grote risico dat de buitengewone universele waarde van het UNESCO werelderfgoed wordt teniet gedaan doordat de locaties van de diverse industriële windturbines en de diverse beschermde UNESCO-zones zich te dicht van elkaar situeren.
Rode stippen: locaties windturbines. Groene stippen: UNESCO werelderfgoedsites (bron: Toerisme westhoek)
Hopelijk stemmen de beleidsmakers voorafgaand af met de UNESCO, accepteren ze de UNESCO-aanwijzingen en nemen ze tijdig de juiste beslissingen.
Het zou een misrekening zijn om te denken dat een schrapping van de UNESCO Werelderfgoedlijst onmogelijk is. Men herinnert zich maar beter dat Dresden zonder veel omhaal zijn statuut als werelderfgoed is kwijtgespeeld nadat het een UNESCO-aanwijzing niet serieus nam. Riga onderging ei zo na hetzelfde lot.
Europese studies tonen aan dat industriële windturbines met een tiphoogte van 200 meter de huizenprijzen aanzienlijk kunnen laten dalen.
De waardedaling van de huizen neemt toe naarmate de afstand tot de industriële windturbines kleiner wordt en dooft uit op een afstand van ongeveer 8 à 9 kilometer.